جرمشناسی تاریخ ِمعاصر
یا
تاریخ چگونه میتواند به درام تبدیل شود
این کارگاه از کجا شکل گرفته است؟
در تابستان سال 87 وقتی این پیشنهاد را پذیرفتم که برای رادیو فرهنگ یک نمایش سریالی درباره ابن موفق هروی داروساز شهیر ایرانی بنویسم، برای اولین بار با تاریخ به عنوان بستر داستان پردازیِ دراماتیک مواجه شدم. از زمانی که به یاد می آورم به تاریخ علاقه داشته ام اما نوشتن یک نمایشنامه ی تاریخی کاری بود که گمان میکردم باید پس از سالها تجربه در نوشتن سراغ آن بروم. اما در نهایت آن نمایشنامه را –البته با کیفیت نازل- نوشتم و پس از آن دست کم بیست و پنج موقعیت و شخصیت تاریخی کشورمان را برای نوشتن سریال، نمایشنامه صحنه ای و رادیویی انتخاب کردم. در طول این دوازده سال بارها با کاراکترها و مقاطعی تاریخی مواجه شدم که پشت شخصیتهای نامدار و حوادث حساس تاریخی پنهان شده بودند. اشخاص و رخدادهایی که اگر ترازوی جذابیت دراماتیک یا همان پستی و بلندیهای داستانی معیار سنجش جذابیتشان باشد، نه تنها چیزی کم نم یآوردند بلکه به سبب مغفول و محذوف ماندنشان از جذابیت رازآلودی نیز برخوردار بودند. اما در کشور ما فقط شخصیتهای مطرود ِتاریخی نیستند که در آثار دراماتیکمان به درستی بازتاب نیافته اند، به هر دلیل حتی شناخته شده ترین فیگورهای تاریخی معمولاً یا با اغراق بازنمایی میشوند و یا با جانبداری ِسختسرانه یا ساده دلانهای که نه تنها چیزی از تاریخ باقی نمیگذارد بلکه حتی سبب میشود اصول نگارش یک متن دراماتیک نیز در آنها رعایت نشود، به جهان زندگان فراخوانده میشوند. بر کسی پوشیده نیست که فلات ایران تاریخ طویلی دارد اما برای محدود کردن بازه ی تمرکز این کارگاه در راه ارائه ی یک تجربه دقیقتر، از دوازدهم اردیبهشت 1275 یعنی لجظهای که تپانچهی میرزا رضا کرمانی به سوی ناصرالدین شاه نشانه رفت آغاز میکنیم. قصد تحلیل مقاطع تاریخی ای که سرنوشت کشورمان را تغییر داده اند نداریم اما کشته شدن سلطان صاحبقران دوران تازه ای را در کشور باعث شد که نتیجه اش امضای فرمان مشروطه توسط فرزند او مظفرالدین شاه در سیزدهم مرداد 1285 بود. ما قصد داریم از بهار 1275، تا زمستان 1332 هفت مقطع تاریخی را که شامل تمرکز بر چهارده شخصیت سیاسی و فرهنگی میشود برای بازیافت پتانسیلهای نمایشی آنها مورد مطالعه قرار دهیم و از این طریق بیاموزیم که برخورد با تاریخ از جانب نویسنده به چه اَشکالی در طول تاریخ درام ِتاریخی وجود داشته است. پس باید بدانیم «داکیودراما» به چه دسته هایی در سینما و تئاتر – و در مواردی در نمایشنامه رادیویی- تقسیم میشود. تفاوت میان اثر دراماتیکی که در بستری تاریخی به خیالپردازی میپردازد با آثار «مستندنمایانه» و درامهای تاریخی ِمطلق چیست. در این راه از سینمای کشورمان و چند نمونه غیر ایرانی کمک میگیریم. بار دیگر باید اشاره کنیم که وقتی پای تاریخ در درام ِایرانی باز میشود، تحریف، سایه ی تاریک خود را بیدرنگ آشکار میکند. سایه ی فراخی که مربوط به چهل سال و پنجاه سال اخیر نیست و قدمتی بازگشته به آغاز هنرهای دراماتیک کشورمان دارد. پس در این شرایط یک نویسنده ی تاریخی نویس چگونه میتواند وفادار به تاریخ باشد در حالی که نه میخواهد – و نباید- خدمتگزار آن و نه خائن به آن باشد؟
این کارگاه بر چه اصولی بنا نهاده شده؟
«پلوتارک» تاریخنگار ِیونانی در اولین سدهی میلادی دست به کاری زد که پیش از او در علم تاریخ وجود خارجی نداشت. او شخصیتهای سرشناس یونان باستان را با نامداران ِتمدن روم مقایسه کرد. بیست و سه شخصیت تاریخ سازِ یونانی با بیست و سه قهرمان پرآوازه رومی در دسته های دو تایی به زبان درآمدند تا بیش از پانزده قرن بعد «شکسپیر» با خواندن کتاب جادویی «پلوتارک» یعنی «سرگذشتهای موازی» تعدادی از بزرگترین تراژدیها و تراژدی-کمدیهای تاریخ جهان را خلق کند. به این ترتیب «پلوتارک» اولین تاریخنگار/فیلسوف/هنرمندی بود که با حفظ مستندات تاریخی وجوه دراماتیک به زندگی ِگذشتگان بخشید. او تنها به ذکر فتوحات رسمی و اقدامات ِثبت شدهی آنها در دل تاریخ بسنده نکرد و پای زندگی شخصی، عشق، امیدها و آرزوهای آنها را در دل ِخشکیدهی تاریخ وسط کشید و کیست که انکار کند وقتی سر و کلهی عشق پیدا میشود، «دراما» از پس آن ظهور نمیکند؟ او ژولیوس سزار را با الکساندر کبیر مقایسه کرد و پس از آن بیست و دو زوج تطبیقی ِدیگر به تاریخ هدیه داد. اکنون ما قصد داریم با گزینش هفت زوج ِتطبیقی در دل تاریخ معاصر کشور، شرح اختلافات، همسوییها و عقاید ضد و نقیض آنان را دستمایه نوشتن فیلمنامه و نمایشنامه قرار دهیم. در این راه از معروفترین نمادهای تاریخ معاصر تا جاسوسان ِنقاب دار، منفورین ِدر سایه، قهرمانان ِفروخفته و کارچاق کنهایی که خلاف اسمشان گاهی مهترین تاثیرها در وقایع دوران خود را داشته اند بهره میگیریم. نام داران ِتاریخ معاصر را که همه میشناسند اما اشخاص کمتر نام بردهای مثل «ممتازالدوله» که در زمان به توپ بستن مجلس توسط محمدعلی شاه رئیس مجلس بود و تاچار به اروپا گریخت، احضار میکنیم تا روند مبارزهی مغفول ماندهی او کیلومترها دور از کشور، دستمایه ای شود برای متن دراماتیک. «اردشیر ریپورتر» و پسرش «شاپور ریپورتر» دو جاسوس ِفراموش شده را فرامیخوانیم تا نخست در شغل غیررسمی آنان تشکیک کنیم و سپس ویژگیهای داستانی زندگیشان را استخراج کنیم. «میرزاملکم خان» ِ منورالفکر، «کمالالوزاره»ی نمایشنامه نویس و «میرزا آقا تبریزی» ِپیشتاز را با احترام ندا میدهیم تا به «آیروم»، «تیمورتاش» و «داور» بپیوندند. «صدیقه دولت آبادی»، «آقا حسین قلی»، «پزشک احمدی» و چند نفر دیگر که فعلاً نامشان را محفوظ میداریم تا به موقع به سخن درآیند دستمایه ی مطالعه تطبیقی ِتاریخی در راه دریافت فراز و نشیبهای پرجاذبه ی زندگیهاشان قرار میدهیم. اما همزمان باید دست کم چهار اسلوب ِنگارش ِدراماتیک را که بیشترین همخوانی با درام تاریخی را دارند بررسی کنیم.
شرح درس:
جلسه ی اول:
از دوازدهم اردیبهشت 1275: کشته شدن ناصرالدینشاه
تا دوم تیر 1285: به توپ بسته شدن مجلس توسط محمدعلی شاه
که به میانجی آن ساختار کلاسیک پنج پرده ای در تئاتر و سه پرده ای در سینما بررسی میشود. سپس دو فیگور تاریخی مغفول نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
جلسه دوم:
از دوم تیر 1285: به توپ بسته شدن مجلس
تا سوم تیر 1299. کودتای رضاخان و سید ضیا
که به میانجی آن تئوری رمان جنایی کلاسیک از منظر «بری فارشاو» Barry Forshaw مرور میشود. همچنین سه کاراکتر تاریخی کمتر شناخته شده نیز معرفی و تحلیل میشوند.
جلسه سوم:
از 1296 آغاز قحطی و شیوع آنفلانزای اسپانیایی
تا 1299 پایان قحطی و آغاز دوران جدید
که به میانجی آن تئوری سفر قهرمان و اسلوب زیر ژانر «مخمصه» با تمرکز بر زندگی دو نمایشنامه نویس ِ متقدم ایرانی مورد بررسی قرار میگیرد.
جلسه چهارم:
از سوم اسفند 1299
تا بیستم بهمن 1315 خودکشی علی اکبر داور
که طی آن آن تئوری درام جرم «مائوریتزیو آسکاری» Maurizio Ascari مورد بررسی قرار میگیرد و زندگی سه جاسوس بزرگ تاریخ معاصر و دو شخصیت ِکمتر آشنا، تحلیل میشود.
جلسه پنجم:
از بیستم بهمن 1315 خودکشی علی اکبر داور
تا بیستم اسفند 1324 ترور احمد کسروی
که در طول آن چهار سیاق ِاصلی درام تاریخی و نسبت آنها با مستندات تاریخی بررسی میشود. جنبش زنان ترقی خواه ایران معرفی و تحلیل میشود و بر زندگی یک شخصیت کمتر شناخته شدهی تاریخی تمرکز میکنیم.
جلسه ششم:
از بیستم اسفند 1324 ترور احمد کسروی
تا پانزدهم بهمن 1327 و ترور نافرجام شاه
که به میانجی آن زمینه های قدرت گیری حزب توده در سالهای پس از خروج رضا شاه از ایران را به همراه رشد روزنامه نگاری نوین و کشته شدن محمد مسعود در بهمن ماه 1326 را در جریان بررسی زیرژانر درام «توطئه» مورد توجه قرار میدهیم.
جلسه هفتم:
از پانزدهم بهمن 1327 و ترور نافرجام شاه
تا شهریور 1331 زمان احتمالی خروج عبدالحسین نوشین از کشور
که به میانجی آن ماجرای بزرگترین فرار از زندان تاریخ کشورمان بدون شکلیک گلوله را تحلیل میکنیم. سپس به بررسی گروههای تئاتری دوران میپردازیم و همچنین جریان مرگ رضا جرجانی در گالری آپادانا را مطالعه میکنیم. همچنین رشد تاثیر محمد مصدق، تبعات ترور رزمآرا و بررسی روند زندگی دکتر فاطمی را با معرفی و آنالیز اسلوب زیرژانر «زندگی مخفی» و «فرار از زندان» همراه میکنیم.
جلسه پایانی:
از شهریور 1331 زمان احتمالی خروج عبدالحسین نوشین از کشور
تا بیست و چهارم اسفند 1332
که در آن به بازخوانی حوادث منتهی به کودتای مرداد ماه و وقایع پس از آن میپردازیم. زیرژانر «درام دادگاهی» را بررسی میکنیم و اشاره ای خواهیم داشت به آغاز راه اولین هنرمندان هنرهای تجسمی مدرن در ایران و از طریق آن به زندگی هنرمندان و روزنامهنگارانی میپردازیم که زیر سایه حوادث مربوط به کودتا کمتر شناخته شدهاند.
نمایش فیلمهای ایرانی:
ناصرالدین شاه آکتور سینما. 1370. محسن مخملباف. مدت زمان فیلم 92 دقیقه
سفر سنگ. 1356. مسعود کیمیایی. مدت زمان فیلم 114 دقیقه
بن بست. 1357. پرویز صیاد. مدت زمان فیلم 95 دقیقه
تنگسیر. 1352. امیر نادری. مدت زمان فیلم 112 دقیقه
در مسیر تندباد. مسعود جعفری جوزانی. 1367. مدت زمان فیلم 104 دقیقه
نمایش فیلمهای خارجی:
کارل مارکس جوان. رائول پِک. 2017. مدت زمان فیلم 118 دقیقه
نبرد الجزایر. جیلو پونته کوروو. 1966. مدت زمان فیلم 120 دقیقه
زندگی دیگران. فلوریان هنکل فون دونرسمارک. 2006. مدت زمان فیلم 137 دقیقه
لنین در اکتبر. میخائیل رام و دیمیتری واسیلِف. 1937. مدت زمان فیلم 108 دقیقه
بازجویی. رایزارد بوگاجسکی. 1989. مدت زمان فیلم 118 دقیقه
کانال. آندره وایدا. 1956. مدت زمان فیلم 94 دقیقه